Telefoon Nr: +31-0800444-222-8
Email: info@woningontruimcentrale.nl

de goedkoopste in u regio

Vog verklaring

Een VOG verklaring (ook wel bewijs van goed gedrag genoemd) is een verklaring waaruit blijkt dat je justitiële verleden geen bezwaar oplevert voor je nieuwe baan. Voor het uitoefenen van sommige beroepen is een VOG verplicht, bijvoorbeeld voor onderwijzers en taxichauffeurs. Als je gaat werken met vertrouwelijke gegevens of geld, kan je nieuwe baas eveneens om een VOG vragen. Niet alleen particulieren maar ook bedrijven kunnen overigens een VOG aanvragen. Met deze verklaring kunnen bedrijven hun integriteit tonen aan overheden, partners en andere bedrijven.

Hoe krijg je het?
Het aanvraagformulier krijg je van je nieuwe werkgever. Deze moet op het formulier aangeven wat het doel van de aanvraag is, en de aanvraag ondertekenen. Je kunt het aanvraagformulier ook opvragen bij het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent Gedrag (COVOG).

Wanneer krijg je het?
Als je de VOG hebt aangevraagd, krijg je die wel of niet. Een verklaring omtrent slecht gedrag bestaat niet. Als uit onderzoek blijkt dat je geen strafbare feiten op je naam hebt staan, dan wordt de VOG afgegeven. Als je wel een strafblad hebt, dan beoordeelt het COVOG of je strafbare verleden relevant is ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Dronken rijden is bijvoorbeeld voor een onderwijzer niet zo relevant, maar voor een taxichauffeur wel.

Niet alleen werkgevers
Een VOG kan in diverse gevallen worden gevraagd. Vaak gebeurt dat in het kader van een nieuwe baan. Ook als je als vrijwilliger gaat werken, kan een VOG gevraagd worden. Een VOG kan bovendien nodig zijn voor een visum of het lidmaatschap van een schietvereniging.

Wat kost het?
Voor het in behandeling nemen van je aanvraag van een VOG moet je 30,05 euro betalen. Dit is een vergoeding voor de kosten die de gemeente en het COVOG maken.

zie meer Justis De screeningsautoriteit

Veelgestelde vragen over VOG RP (rechtspersonen)

Wat is een VOG RP?
Voor wie/wat kan een VOG RP worden aangevraagd?
Kan ik als ZZP’er of met een eenmanszaak een VOG RP aanvragen?
Door wie moet een VOG RP worden aangevraagd?
Wat kost het aanvragen van een VOG RP?
Wanneer wordt een VOG RP afgegeven?
Hoe lang blijft een VOG RP geldig?
Kan naast een VOG RP ook om de GVA gevraagd worden?